Så er billetsalget til årets WordCamp åbent!

Du kan nu købe billet til årets WordPress-begivenhed i Danmark. Vi kalder det WordCamp Copenhagen, Denmark 2017.

Som altid er det ret billigt. Foruden to dage med WordPress får du også forplejning i form af morgenmad, frokost og masser af kaffe.

Programmet

Programmet er ved at finde sin endelige form. Lørdag er fyldt godt op. Det er er nogle rigtig spændende emner og som noget nyt er mange af oplægsholderne fundet rundt om i Skandinavien. Det er vi ret stolte af og det bliver ret spændende med så mange friske input.

Fællesskab/community

Søndagen ser i skrivende stund lidt tom ud, men vi regner med at flytte et par gode oplæg dertil også. Hovedsagligt vil vi dog prøve at skabe et rum til workshops og arbejde i og omkring fællesskabet. Også kaldet community. For hvis du kikker ud i verden, så handler WordPress meget om fællesskab. Om at det er bedre at løfte sammen end hver for sig. En fælles indsats for at skabe og udvikle den fantastiske platform, som WordPress er.

Vi har dertil god hjælp af et par erfarne community wranglers – Jenny Wong og Rocio Valdivia. De skal nok sætte noget i gang.

Men det kommer også til at handle om, hvordan fællesskabet kan hjælpe dig. Kort sagt, så bliver søndagen også meget spændende.

Få hapset din billet nu og del, del, del med alle du kender!

WordCamp 2017 – vi søger oplægsholdere

WordCamp Denmark 2017 kommer til at foregå hos Aalborg Universitet i Sydhavnen.

Vi holder årets WordCamp den 27. og 28. maj. Så derfor søger vi nu oplægsholdere.

En WordCamp handler om at lytte til andres visdomsord. Og ingen WordCamp uden inspirerende oplæg. Så derfor laver vi nu dette “Call for Speakers”.

Har du lyst og mulighed for at dele din viden om WordPress, så hold dig ikke tilbage. Det kunne f.eks. handle om følgende:

* En særligt lækker WordPress-løsning
* Sikkerhed
* Best practice om et givent emne
* SEO
* Indhold er konge
* Sådan lavede jeg en webshop
* Tjen penge på din WordPress-side

Eller noget helt tredje. Brug vores WordCamp til at dele din viden med andre og vise hvad du kan lave med WordPress. Klik på linket herunder og send os nogle ord.

Bliv oplægholder

WordPress 4.7 – Vaughan

WordPress 4.7 er opkaldt efter Sarah "Sassy" Vaughan.

WordPress 4.7 er navngivet efter Sarah “Sassy” Vaughan.

Så nåede vi til version 4.7, kaldet Vaughan. Navngivet efter jazzsangerinden Sarah “Sassy” Vaughan.

Mere tilpasning
Endnu engang har tematilpasseren fået lidt kærlighed. Hvilket giver god mening. Det skal være nemt at installere et tema, du kan lide, og rette det til på en nem måde. Og det er nu blevet endnu nemmere. Du ved sikkert, hvordan tilpasseren virker, og for at gøre det endnu nemmere, dukker der små klikbare ikoner op de steder, som du kan redigere.

Nyt standardtema – Twenty Seventeen
Året nærmer sig sin afslutning og derfor er det tid til et nyt standardtema. Twenty Seventeen er et tema, der er målrettet virksomheder. Du kan lave sidehovede med video. Store, udvalgte billeder og forsiden er delt op i flere sektioner.

Nemmere menu
Du kender det udmærket. Du vil lave en menu, men bliver mindet om, at du skal have lavet dine sider, før du kan lave din menu. For mange er det lidt bagvendt. De vil hellere lave menuen (struktur) før de laver indhold (sider). Det kan du gøre nu via Tilpasseren.

Egen CSS
Ofte er det kun en skrift eller en skriftstørrelse du vil ændre i det tema, du bruger. Eller bare farven på en tekst eller en baggrund. Det kan du nu gøre ved tilføje den smule css, som det kræver. Du slipper på den måde for at lave en child-theme først.

Nu med PDF-visning
Hvis du uploader en PDF kan du få forhåndsvist en smule af indholdet. På samme måde som du kan se en miniature af de billeder, som du uploader.

Mere til udviklerne
Post Type Templates dækker over, at du du tidligere har kunne lave lave en skabelon til dine sider, f.eks. Fuld bredde, men nu kan denne skabelon også bruges på andre indholdstyper, såsom indlæg eller produkter. Det er nu også muligt, på en nem måde, at tilpasse massehåndtering (bulk action) i diverse lister. Typisk kan du vælge en række elementer på en liste og så slette eller redigere de valgte. Nu kan du vælge, at det skal være noget helt tredje, der sker.

Det var en kort gennemgang af version 4.7. Få opdateret og husk at tage backup.

WordCamp Denmark 2016 epilog

IMG_3207

Så fik vi WordCamp Denmark 2016 overstået. Som altid var det en fornøjelse at gennemføre og en endnu større fornøjelse at møde en masse nye mennesker, der også elsker WordPress.

DOKK1 i Aarhus
Vi har talt om det mange gange, og denne gang gjorde vi det. Vi afholdt WordCamp i Jylland. Nærmere betegnet Aarhus. Og for at det ikke skal være løgn i DOKK1, som jo er den sejeste lokalitet overhovedet. Den bliver svær at overgå for vores næste WordCamp og også for de mange andre WordCamps i verden.

Vi var også rigtig glade for at være der, og det fungerede rigtig godt. Der var ikke en finger at sætte på de tekniske muligheder og indretningen. Det var helt i top.IMG_3206
Antallet af deltagere

Til gengæld lå det lidt sløjt med deltagerantallet. Der var ca. 70 deltagere og selvom deltagerantallet ikke skal være det afgørende, så ser vi da gerne, at det ligger noget højere. Men det er ok. Det er fedt, at vi formodentlig fik nogle jyder til at dukke op, som ellers ikke vil komme, og københavnerne fik en tur til Jylland ud af det.
20160529_111135

Live-streaming
Som en ret sej detalje, så havde Kåre sørget for at vi fik live-streamet alle oplæggene. Så du kunne sidde derhjemme og følge med. Måske var det derfor, der var færre deltagere. Spøg til side. Det var virkelig cool. Der er plads til nogle forbedringer, men de handler mest om, at sørge for at få en mikrofon i hånden på publikum, når de stiller et spørgsmål.
IMG_3249

Afterparty
Vi er blevet meget bedre til at få organiseret en tur ud i byen om lørdagen. Denne gang tog vi på et lokalt marked i Aarhus og fik shawarma og specialøl. Ikke dårligt.

Næste WordCamp
Vi er selvfølgelig allerede i gang med at planlægge den næste WordCamp. Det bliver den 27. og 28. maj 2017. Vi ved ikke hvor endnu.
IMG_3208
Skal du med?
Ja, det skal du selvfølgelig. Hvis du har bare det mindste at gøre med WordPress eller tænker på at få det, så er det den bedste og billigste måde, at blive klogere på alle aspekter af det at være tilstede på det store internet. Enten personligt eller for dine kunder. Selvfølgelig vil rygraden i det hele være WordPress, men vi kommer ogs rundt om sociale medier, SEO, skrivning, indhold, sikkerhed, effektivisering af arbejdsprocessor, kunderelationer og muligheder og meget andet. Og så det en fantastisk måde at møde andre personer, der på en eller anden måde bakser med det samme som dig.

Vær med til at skabe næste WordCamp
Uanset om du har været med før eller ej, så kan vi altid bruge nogle, der vil hjælpe med at organisere det. Vi er et lille team på 5-10 personer der planlægger og arrangerer begivenheden. Vi kan altid bruge lige dig og det er altid spændende at få et par friske, uspolerede øjne på tingene. Vi er frivillige, glade amatører, der bare prøver på at gøre den næste WordCamp bedre end den forrige og give deltagerne nogle gode oplevelser.

WordPress 4.6

pepperadams900

WordPress 4.6 er navngivet efter Pepper Adams.

Så landede WordPress version 4.6. Også kaldet Pepper efter barytonsaxofonisten Pepper Adams – wikipedia.org.

Shiny Updates
Dækker over, at opdateringer nu sker i samme skærmbillede via et AJAX-script. Det vil sige, at siden ikke genindlæses, når du installerer, opdaterer eller sletter et tema eller et plugin. Det giver faktisk en mere rolig og moderne oplevelse, når aktiviteten foregår “på stedet”. Så at sige. Det skal opleves.

Et AJAX-script gør også at der nu er “live”-søgning af temaer og plugins. Der søges i takt med at du skriver i søgefeltet og giver dig en idé om, du er på rette vej. Eller har tastet rigtigt.

Sprogopdatering
Siden december 2015 (faktisk lidt før) er oversættelsen af temaer og plugins flyttet til translate.wordpress.org. Derfor ligger sprogfilerne også der. Foruden fordelen ved, at det er hele fællesskabet, der kan hjælpe med til at oversætte, så betyder det også, at din WordPress-installation selv skanner efter sprogfiler og opdaterer dem, hvis det er nødvendigt. Lad mig opfordre dig til at læse mere om oversættelse af WordPress, samt temaer og plugins.

Link-tjekker
Mens du skriver links i editoren bliver de automatisk tjekket.

Det er de væsentligste forbedringer i version 4.6. Få opdateret og husk at tage backup.

Sådan oversætter du WordPress, samt temaer og plugins til dansk

Google-Translate-iconSprogversioneringen af WordPress foregår på den måde, at alle tekststrenge rundt i en WordPress-installation er markeret med nogle php-tags, som gør at disse strenge kan erstattes med nogle andre strenge på et andet sprog. På den måde bliver “post” nemt erstattet med “indlæg” og så fremdelses og alle disse strenge kan så samles i nogle få filer, som WordPress så refererer til.

GlotPress og translate.wordpress.org
I en del år er selve WordPress (det vil sige kernen) blevet oversat til andre sprog med værktøjet GlotPresstranslate.wordpress.org. Før det skulle det oversættes med et program, såsom PoEdit. Det havde den helt klare ulempe, at kun én person kunne oversætte det ad gangen. Og med fare for at flere oversatte det samtidigt, hvilket naturligvis er helt ærgerligt dobbeltarbejde.

GlotPress og translate.wordpress.org har løst det problem og alle de forskellige sprogversioner af WordPress er samlet der. Samtidig er der sket en rivende udvikling af både WordPress og også med sprogversioneringen.

Autoopdatering og valg af sprog
Siden version 4.0 har du kunne vælge sprog i WordPress direkte under Indstillinger > Generelt. Skifter du sprog der, så hentes sprogfilerne automatisk og wupti, så er WordPress på et andet sprog. Tidligere skulle du selv finde sprogfilerne og lægge dem i en mappe i installationen, samt en ændre et par linjer i wp-config.php. En forholdsvis let øvelse, men for en almindelig gennemsnitsbruger unødigt besværligt, da du skulle rode med ftp og filer på serveren hos din udbyder.

Som du nok har gættet, så hentes filerne fra translate.wordpress.org og da alle kan være med til at oversætte WordPress der, så er sandsynligheden for at sprogfilerne altid er opdaterede, og klar til brug, ret høj.

Oversættelse af temaer og plugins
Næste oplagte udvikling var, at temaer og plugins også oversættes med GlotPress på translate.wordpress.org. Det vil sige at alle temaer og plugins blev flyttet dertil. Det blev de i løbet af 2015. Først temaerne og siden også plugins. Så siden da har oversættelsen af temaer og plugins også kunne løftes i fællesskab.

Hvordan kommer du til at oversætte?
Her bliver det, om ikke indviklet, så en smule uoverskueligt. Alle kan, og har hele tiden kunnet, gå ind på translate.wordpress.org og kaste sig ud at oversætte WordPress til dansk. Den præcise adresse til det dansk område er translate.wordpress.org/locale/da. Du laver dog kun et forslag/suggestion. Den skal en validator så godkende. Det er så undertegnede og par andre, der så kan godkende det. Det er kun for at være sikker på, at oversættelsen bliver ensartet, og der ikke er slåfejl o.lign. Alle kan blive validatorer, hvis de har lyst. Jeg synes det er vigtigere at belønne og værdsætte folks engagement end at risikere at skræmme nogen væk. Skulle fejl snige sig ind, så kan det jo rettes. Oversættere kan vi altså altid bruge.

Til gengæld er det ikke så tydeligt, at det er lige der på wordpress.org, at oversættelsen af WordPress foregår. Det står ingen steder. Der er selvfølgelig denne side, men den er der nok få der ser. Og så er der jo WordPress-ressoucer rundt om på hele nettet, så folk kommer til fra mange steder og hvordan får vi dem lige ført hen til translate.wordpress.org? Og helst inden de laver deres egen oversættelse af et tema eller et plugin, i stedet for at gå til den fælles, centrale samling på wordpress.org. Dette indlæg er et første skridt til at se, om vi ikke kan gøre det nemmere for brugerne af WordPress at finde det rigtige sted hen.

Et godt oversættelsesteam
Når det lykkedes at få gjort det tydeligt, hvor og hvordan WordPress oversættes, så kan vi få skabt et godt team, som i fællesskab hjælper med at få det hele oversat. Så hjælp med at få spredt dette indlæg til så mange som muligt.

WordPress 4.5 – Coleman

1170-004-50171cbc

WordPress 4.5 er opkaldt efter temorsaxofonisten Coleman Hawkins.

Denne version af WordPress er navngivet efter saxofonisten Coleman Randolph Hawkins.

Genveje i editoren
Der er tænkt en række genveje ind i editoren, så du nemmere kan skrive og formattere din tekst samtidigt. Eller indsætte et link. Og det kan også være et intern link, som du kan søge frem, mens du opretter linket. Der er også genveje til f.eks. overskrifter en vandret linje (hr) og meget mere. Jeg vil ikke liste alle genveje, men der er en liste med dem alle.

Tilpasser med mobilvisning
I tilpasseren kan du se hvordan dit websteds udseende vil være på både mobil, tablet og pc.

Upload favicon
I tilpasseren kan du nu også uploade dit favicon. Hvis temaet understøtter det. WordPress kalder det Webstedikon. Det er det lille ikon på 16×16 px, der vises i adresselinjen på browseren og på fanerne.

Husk at tage backup inden du opdaterer.

WordCamp Denmark 2015 epilog

IMG_2466

Netværkssession til WordCamp.

Så er der gået nogle måneder siden WordCamp Denmark 2015. Også denne gang, synes jeg, at vi løftede overliggeren en smule mere med hensyn til lokaliteten. Det var godt hos One.com, men der nu noget street credit ved at holde det på selveste IT-Universitetet. Tak til dem for at lægge lokaler til.

IMG_0323_w625

Det dygtige WordPress-team hos Peytz & Co.

WordPress Award
Vores WordPress Award er også vokset. Den startede som en idé hos Kåre, der bare gerne ville vide, hvad andre gik og syslede med. Og nu er vi oppe på 31 tilmeldte websteder og vaskeægte diplomer, som de heldige vindere kan hænge op hjemme på kontoret. Peyts & Co var de store vindere, og det var fuldt fortjent. De laver nogle seje ting i WordPress og har været primus motor i den Københavnske meetup-gruppe.

IMG_2489

Karin Høeg fortæller.

Video
Som sidste år blev det hele videofilmet. Erfaringen fra denne gang, er, at kameraet skal placeres på den bedste plads. Og så må vi andre indrette os rundt om det. Optagelserne blev dog fine. Videoerne ligger online på wordpress.tv. Tak til Frederik og Markus fra Digital Dawn for at stå for optagelserne. Og for efterredigering ikke at forglemme.

Slides
Nu kan du jo se præsentationerne på videoerne, men hvis du vil se dem for sig selv eller nærstudere dem, så er de lagt ind på siden med oplægsholderne, hvor der er linket til dem.

IMG_2507

En deltager får hjælp af Steffen i Happiness-baren.

Netværkssession
Vi prøvede noget i år, som vi ikke havde prøvet før. En netværkssession. Jeg vil tro, at det faktisk heller ikke har været gjort på andre WordCamps. Det er ikke til at vide, men idéen viste sig i hvert fald at være rigtig god. Det var Annette, der havde skruet det samme og faciliterede det. I al sin enkelhed trak du et spørgsmål og fandt en, som du kunne stille spørgsmålet til. Og så gik snakken ellers. En af de helt gode historier, der kom ud af det var Vals møde med Holger. Del endelig den historie med alle du kender. Den er virkelig livsbekræftende. Det rigtig gode ved sådan en netværksession, er, at det på en god måde tvinger alle til at falde i snak med én eller flere, de ikke kender. Og det er rigtigt givende. Alle taler om “at netværke”, men det er ikke altid lige til. Derfor giver det god mening, at vi simpelthen sætter det på programmet. Så er alle i samme båd så længe det varer. Det er vi sikre på, der kommer noget frugtbart ud af.

Happiness
Happiness-baren er der du kan hen med dine problemer og får hjælp. Det er egentlig også meningen, at oplægsholderne skal gå derhen, når de er færdige med deres oplæg, men det er ikke altid det lige går sådan. Flere var dog henne og få hjælp med ting der drillede. Det er altid hyggeligt at hænge ud i Happiness-baren og det er et godt holdepunkt mellem oplæggene.

Alt for meget kage og vand
Vi havde sørget for 400 flasker vand og var bange for at det ikke var nok. Vi tænkte at de fleste nok kan drikke et par stykker om dagen, så vi rationaliserede det en smule. Og så endte det med, at vi havde for mange tilbage. Det samme galt kagerne til kaffen. Én pr. mand var åbenbart lige i overkanten. På den anden side var mange glade for at fylde lommerne og tage nogle med hjem.

Tak til kaffeholdet
Ingen WordCamp uden kaffe og vi bryggede den selv. Det er også ganske hyggeligt. Særlig tak til Christoffer for hele tiden at sørge for at kanderne var fyldte. Og til alle de andre der hjalp til. Det gode ved selv at brygge kaffen, er at den så kommer til at smage af noget.

Næste WordCamp
Nu er jeg lidt sent ude med denne epilog, så vi har faktisk allerede taget de første skridt til dette års WordCamp. Og jyderne kan godt glæde sig for det bliver i Dokk1 i Århus. Jep, denne gang bliver det københavnerne, der rejser til Jylland. Det tegner lovende. Mere om det i et kommende indlæg.

WordPress 4.4

clifford-brownDet er godtnok et stykke tid siden, at den udkom, men for en god ordens skyld laver vi, som vanligt, en kort gennemgang om version 4.4 “Clifford”.

Udgivelsen er navngivet efter jazztrompetisten Clifford Brown og nøgleordene for denne version er:  indlejring, responsive billeder hele vejen og, for udviklerne, REST API.

Indlejring og responsive billeder
Kort fortalt kan du nu indlejre endnu mere i dine indlæg. F.eks. indlæg fra andre WordPress-sider. Responsivt design, der jo betyder, at din side ser godt ud på alle typer enheder (pc, tablet, telefon), virker nu også på alle billeder, der ligeledes tilpasser sig.

Nyt standardtema
Traditionen tro, så slutter året med et nyt standtema. Vi er nået til Twenty Sixteen (2016). Det beskrives som et moderne bud på et klassisk blogdesign. Du kan jo prøve det af.

Hvis du vil vide mere om denne udgivelse, så har Torben Heikel Vinther hos Webfronten skrevet en glimrende gennemgang af denne udgivelse.

TIlbage er at sige. Husk backup. Og i øvrigt er der allerede en sikkerhedsopdatering til version 4.4.

WordCamp 2015 – vi nærmer os

team-wordcamp

Der planlægges på livet løs. Annette, Patrick, Mark og Linda bag kameraet.

Så er årets WordCamp næsten faldet helt på plads. Der er jo også kun 14 dage til den 3. og 4. oktober. Det er femte gang, vi holder WordCamp i Danmark og det bliver, som altid, rigtig fedt.

Stedet
Vi har været så heldige, at IT-Universitet i København vil stille deres to auditorier til rådighed for os. Det er, med andre ord, nogle rigtig lækre faciliteter, som vi glæder os meget til at bruge.

Programmet er klar
Som altid er det lidt en udfordring at få programmet til både at dække både indhold og teknik og samtidigt (gerne) fortælle noget nyt, som vi ikke har hørt om før. Kåre og Patrick har virkelig lagt sig i selen de sidste uger for at få det hele til at gå op. Men programmet er på plads nu. Denne gang har vi også et nyt tiltag: En netværkssession.

Morgenmad?
Vi har, lige nu, ikke noget morgenmad på programmet. Det er sparet væk, men skulle du have lyst til at sponsere det, så hold dig endelig ikke tilbage.

Drikkevarer
Vi regner med at sætte kander frem med vand. Det vil dog være endnu bedre, hvis vi havde et par hundrede vandflasker. Det er selvfølgelig ikke super miljøvenligt, men til gengæld enormt praktisk. Og de kan jo fyldes igen. Så hvis du ligger inde med nogle, så skriv til os.

Kaffe, kaffe, kaffe
Vi skal drikke absurd meget kaffe over weekenden. Det kan ikke være anderledes. Lige nu mangler vi dog både kaffemaskiner, kaffe, krus, mælk, sukker osv. Noget af det kan vi gå ud og købe, men hvis du har en kaffemaskine, der kan brygge meget på en gang og hurtigt, så send en besked til os.

Frivillige hjælpere
Vi har brug for flere hjælpere. Selvfølgelig kan (og vil) vi bare shang-haj’e nogle på selve dagen, men det vil være rart at have lidt flere navne at trække på i forhold til vores planlægning.

Bare rolig… hvis du melder dig, så lægger vi ikke beslag på dig hele weekenden. Du vil få maks. én opgave dagligt. Det kunne være at lave kaffe, sætte frokost frem eller afrydde efter frokost. Hvis du er hurtig, så får du også en frivillig t-shirt.

Det summerer op, hvor vi er med årets WordCamp. Vi har en ambition om at sælge 50 billetter mere over de næste fjorten dage, så send dette indlæg rundt til så mange som muligt i dit netværk. Og så håber jeg vi ses.

Med venlig hilsen

Team WordCamp